PATAK KÖNYVEK - SPANYOL ELBESZÉLŐK SOROZAT


Quim Monzó :: Minden dolgok miértej. Patak Könyvek, 2009 Ignacio Martínez de Pisón :: Mellékutakon (regény)
 

Fordította: Pávai Patak Márta * 227 oldal, kartonált, ragasztókötött, 140x220 cm
ISSN 1787-8853
ISBN 978-963-87237-7-2
Bolti ára 3500 Ft

1974-et írunk, egy kamasz fiú járja az országot az apjával. Egyetlen vagyonuk a Cápa Citroën, életük csupa menekülés, valami miatt folyton költözniük kell, mindig ugyanoda: üdülőtelepek lehangoló, barátságtalan apartmanjaiba, holtszezonban, így aztán Felipe, a főszereplő kamasz legtöbb idejét a kihalt tengerparton tölti, ahol rajta kívül jóformán senki sincsen. Azonban hamarosan búcsút kell mondaniuk a tengerpartnak, az ország belsejébe költöznek, és gyökeresen megváltozik életük. Ahogy Felipe mondja: „azelőtt, telente, a tengerparton, a kihalt üdülőtelepeken nem tudtuk, hová megyünk, de azt legalább tudtuk, hogy merre.”
Hol megindítóan szép, hol kissé kesernyés tónusú ez a regény, visszafogottan lírai, és persze a humor sem hiányozhat belőle. Pontos kép a Franco-rendszer bukását közvetlenül megelőző időszak spanyol társadalmáról, egy kamasz fiú szemével nézve.
„Vonzó elegye a pikareszk krónikának, donquijotés kalandnak, fejlődésregénynek, road movie-s élménynek” (Ignacio Echevarría, El País). 
:: visszhang
:: részlet a könyvből...
:: megrendelés