PATAK KÖNYVEK - SPANYOL ELBESZÉLŐK SOROZAT


Quim Monzó :: Minden dolgok miértej. Patak Könyvek, 2009 Quim Monzó :: Minden dolgok miértje
 

Fordította: Pávai Patak Márta * 108 oldal, kartonált, ragasztókötött, 130x197 cm
ISSN 1787-8853
ISBN 978-963-87237-4-1
Bolti ára 2500 Ft

Ebben a kötetben Quim Monzó szintetizáló képessége legtisztábban mutatkozik meg: a látszólag egyszerű, sematikus elbeszélések, melyekben erőteljesen megmutatkozik a mesterségbeli tudás, egymást kiegészítve alkotják az egészet, mely kérlelhetetlen pontossággal megmutatja az örök emberi bizonytalanságot.
A kötet három fő téma köré szerveződik: a férfi-nő örök kapcsolata (Házasélet, Havi ciklus, Negyed egy), mindig sajátos szemszögből tekintve a szerelmi ügyet; a különféle viszontagságokat átvészelő emberek (legszebb példája a Trójai diadalmámor); harmadik csoport a sztereotípiák kigúnyolása leginkább azokban az elbeszélésekben, amelyekben ismert népmesék értelmét egy csavarral megváltoztatja a szerző.
A Minden dolgok miértje a katalán irodalom egyik legnagyobb sikere az elmúlt évtizedekben, mind a kritikát, mind az eladott példányszámot illetően. A kötet a szerző színvonalas munkáját igazolja, akit nemzetközi kritika Kafka, Borges és Rabelais rokonaként emleget.
„Quim Monzó tündérmeséi nem hagyományos tündérmesék, hanem jelenünk érzelmi kapcsolatainak történetét beszélik el az elbeszélő szemszögéből, szemben haladva az árral, nyersen, direkt módon, kérlelhetetlenül, olykor obszcén és brutális hangon…” (Juli? Guillamon, La Vanguardia).
„Quim Monzó könyvei számomra mindig is a legszellemesebb portrét rajzolták meg a jelenkor társadalmáról, ami egy író tollából származhat… A kötet elbeszéléseinek elolvasása után olyan érzés marad az emberben, hogy ismerős vidéken időzött (mert a mi világunk ez), de okosan eltorzítva, nevetségessé téve és kiigazítva az írói kéz által, aki mestere a kör négyszögesítésének” (Oriol Castanya, El Periódico).
„A fikció erejének, a nyelv érezhető feszültségének, a képzelőerő fegyelmezett pontosságának, valamint a hatásvadász elemek és olcsó trükkök mellőzésének köszönhetően ezek az elbeszélések igazi remekművei a műfajnak. Kérhetünk ennél többet tőle?” (Manuel Ollé, El Temps). 
:: visszhang
:: részlet a könyvből...
:: megrendelés