PATAK KÖNYVEK - SPANYOL ELBESZÉLŐK SOROZAT
Rafael Sánchez Ferlosio (1927)
Rafael Sánchez Ferlosio a kortárs spanyol irodalom egyik legnagyobb alakja. A Jarama című regényéért 1955-ben megkapta a Nadal-díjat, majd 1957-ben a kritikusok díját is. Azóta kizárólag az esszé és a publicisztika műfajában alkot. Vendrán más anos malos y nos harán más ciegos (1993,‘Jönnek még rosszabb évek, és még vakabbá tesznek bennünket’) című esszékötete Nemzeti-díjas, a Magyar Lettre Internationale és a Nagyvilág közölt belőle részleteket. 2004-ben Cervantes-díjat kapott. A Jarama eddig angol, francia, olasz és román nyelven jelent meg.

Miguel Delibes, a még életében klasszikussá lett spanyol író vallja: 

„Ha azt kérnék tőlem, hogy mondjak egy nevet, egyet mindössze, a háború utáni nemzedékhez tartozók közül, aki legnagyobb eséllyel számíthat rá, hogy neve fennmarad, mert megüti azt a szintet, ami az irodalmi halhatatlansághoz szükséges, akkor habozás nélkül Rafael Sánchez Ferlosio nevét említeném.” 
„Számomra – folytatja Delibes – ő az első, mert rendkívül fontos regénye, A Jarama mintául szolgált nem kevés elbeszélő számára, aki utána tűnt fel; úgy is mondhatnánk, iskolát teremtett.” 
Megjelent :: A Jarama
:: részlet a könyvből...
:: visszhang
:: megrendelés