PATAK KÖNYVEK - SPANYOL ELBESZÉLŐK SOROZAT
Miguel Delibes (1920-2010)
Miguel Delibes A kortárs spanyol irodalom még életében klasszikussá lett alakja. 1947-ben Nadal-díjat kap a La sombra del ciprés es alargada (’A ciprus árnya nyúlánk’) címmel megjelent első regényéért. Számos díjat kiérdemelt, egyebek közt 1962-ben A patkányokért a kritikusok díját, 1993-ban irodalmi munkásságáért a Cervantes-díjat, 1999-ben az El hereje (’Az eretnek’) című regényéért a Nemzeti-díjat. 1973 óta tagja a Spanyol Királyi Akadémiának, 1985-ben Franciaországban megkapja az Irodalmi és Művészeti Rend Lovagja címet. Több mint húsz regényt írt, emellett elbeszélés- és esszékötetei jelentek meg. Publicisztikával is foglalkozott, mindig nagy természet- és környezetbarát volt, aktív korában vadászott is, a természet általában kiemelt helyen szerepel műveiben. 2005-ben jelent meg környezetbarát papíron La tierra herida (’A megsebzett föld’) címmel az a könyv, amelyben fiával, a biológus Miguel Delibes de Castróval beszélgetnek a föld sorsáról. A patkányok eddig angol, német, francia, bolgár és svéd fordításban jelent meg.

Miguel Delibes, a még életében klasszikussá lett spanyol író vallja: 

„Ha azt kérnék tőlem, hogy mondjak egy nevet, egyet mindössze, a háború utáni nemzedékhez tartozók közül, aki legnagyobb eséllyel számíthat rá, hogy neve fennmarad, mert megüti azt a szintet, ami az irodalmi halhatatlansághoz szükséges, akkor habozás nélkül Rafael Sánchez Ferlosio nevét említeném.” 
„Számomra – folytatja Delibes – ő az első, mert rendkívül fontos regénye, A Jarama mintául szolgált nem kevés elbeszélő számára, aki utána tűnt fel; úgy is mondhatnánk, iskolát teremtett.”
  
Megjelent :: A patkányok
:: részlet a könyvből...
:: visszhang
:: megrendelés